location:
atlanta, Georgia

 

client:
emory university

 

size:
+/- 0.4 acres

 

land uses:
open space

Emerson Hall Courtyard - Emory University

The courtyard at Emerson Hall on the campus of Emory University, in Atlanta Georgia, is designed as a space of refuge and beauty for those who are in the study and research for chemistry, physics, mathematics, computer science, and environmental sciences. The space is composed as both a space of graceful entry to the new building, a link from the history of the existing building with the new, as well as a simple space of passive reflection, a true Georgia courtyard garden. Short seat walls and seating benches are composed of rough cut Georgia limestone stacked bricks to create garden walls, and rough cut with polished top slabs as seating in the lawn panel. An artful zinc band separates the walking path paving from the passive lawn area as a subtle modern metaphor to the legacy of the Chemistry Department and the research that is accomplished inside these beautifully crafted new buildings.

 

The project depicted hereon is a project of Cooper Carry, Inc. Richard J Flierl was principal-in-charge of this project while employed by Cooper Carry, Inc.